Секрети старопольської юхи за рецептурою з рукопису ХVІІІ ст. "Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robenia" з фондів Інституту рукопису Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського

Автор(и)

  • Булатова Світлана Олегівна Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського Автор

Ключові слова:

рукопис, старопольська кухня, кухмістер, рецептура, юха

Анотація

Уперше до наукового обігу залучається невідомий текст кулінарної рецептури з рукописної книги польською мовою з фондів Інституту рукопису НБУВ. Наведена публікація та український переклад рецептури «Sposób warzenia ryb do szarej i żółtej juchy» дають змогу проаналізувати її як цінне джерело з історії старо-польської кулінарії середини ХVІІІ ст. На підставі текстологічного аналізу рецептури приділено увагу «секретам» кухмістерського мистецтва, паралельно простежуються характерні особливості авторського стилю та мови ХVІІІ ст.

Біографія автора

  • Булатова Світлана Олегівна, Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського

    кандидат історичних наук, старший науковий співробітник, старший науковий співробітник відділу кодикології та кодикографії Інституту рукопису

Завантаження

Опубліковано

2025-10-30

Номер

Розділ

Статті

Як цитувати

Секрети старопольської юхи за рецептурою з рукопису ХVІІІ ст. "Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robenia" з фондів Інституту рукопису Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського. (2025). Рукописна та книжкова спадщина України, 22, 450-466. https://ojs.nbuv.gov.ua/index.php/ojs/article/view/637

Схожі статті

1-10 з 156

Ви також можете розпочати розширений пошук схожих статей для цієї статті.