Документальні архівні фонди НАН України як джерело вивчення основних напрямів наукових досліджень в Інституті історії АН УРСР (1944–1956) - Кондратенко О. Ю. (Рукописна та книжкова спадщина України, 2007)
Дана стаття передбачає можливість вивчення та реконструкції розвитку наукової роботи провідної історичної академічної установи на основі використання документальних фондів, які утворилися в результаті її науково-дослідної діяльності та відклалися в наукових архівах НАН України. Сюди слід віднести документальні ресурси Наукового архіву Інституту історії України та архіву Президії НАН України, також збереглись деякі матеріали в фондах Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського, які можна віднести до опублікованих документів.