Маловідомий документ Казимира ІІІ від 1367 року про затвердження купівлі Отто Пілецьким двох сіл поблизу Ланцута - Тимур Горбач (Рукописна та книжкова спадщина України, 2025)
Мета роботи. Дослідити та опублікувати текст маловідомого документа Казимира III від 1367 р. про затвердження купівлі старостою Руської землі Отто Пілецьким двох сіл в околицях міста Ланцут у братів Останка та Дершняка з Ожовичів. Розкрити обставини проведеної трансакції та біограми її учасників. Методологія. Для підготовки вступної статті, що ґрунтується на синергії відомостей, почерпнутих з публікованого документа та вже відкритих джерел, використано загальноісторичні методи дослідження, передусім хронологічний, історико-системний, ретроспективний та метод компаративістики. Спробу реконструкції біографічних портретів контрагентів та їхнього оточення здійснено за допомогою просопографічного методу. Під час опрацювання тексту документа застосовано палеографічний та дескриптивний методи. Наукова новизна. До наукового обігу введено раніше не публікований актовий документ 1367 р. з історії земельних відносин у Руській землі за правління Казимира ІІІ. Уперше опубліковано текст королівського документа із супровідним коментарем до нього. Висновки. 11 лютого 1367 р. канцелярія Казимира ІІІ на прохання двох русинів, братів Останка і Дершняка з Ожовичів, видала документ, яким польський король затвердив угоду про продаж ними руському старості Отто Пілецькому сіл Косина і Микуличі за 200 кіп богемських грошів польської лічби. Зміст документа відкриває імена досі невідомих представників руської знаті, а також надає цінні відомості про початки формування ланцутських володінь роду Пілецьких.