Особовий архів Л. М. Ревуцького як важлива складова композиторської спадщини митця - Еріка Клименко; Людмила Руденко (Рукописна та книжкова спадщина України, 2024)
Мета роботи — схарактеризувати творчий доробок (нотні рукописи) видатного українського композитора, піаніста, педагога, громадськокультурного діяча Льва Миколайовича Ревуцького, що зберігається в Інституті рукопису Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського. На основі аналізу варіантів та редакцій музичних творів, коментарів та супровідних записок митця визначити особливості його композиторської діяльності. Методологія. У процесі дослідження було використано науковий інструментарій історичного музикознавства та музичного джерелознавства, застосовано історико-порівняльний, хронологічний та статистичний методи структурного аналізу, а також джерелознавчі та текстологічні методи розгляду нотних джерел. Наукова новизна. Уперше на основі комплексного опису нотних рукописів особового архіву Л.М. Ревуцького проаналізовано рукописну спадщину митця, зокрема висвітлено історію походження та створення нотних рукописів, які репрезентують головні напрями його творчої діяльності. Висновки. Комплексне дослідження архіву видатного українського композитора Л.М. Ревуцького з фондів Інституту рукопису Національної бібліотеки України імені В.І.  Вернадського дозволило дійти висновку, що цей документальний комплекс є потужною джерельною базою як для вивчення творчості Л.М. Ревуцького, так і для поглиблення знань із музичної культури України загалом. В архіві представлені різні жанрові та стильові пласти творчості митця: масив автографів, рукописних списків, чернеток, різних редакцій творів тощо. Низка архівних матеріалів Л.М.  Ревуцького досі не була опублікована, відповідно й не залучена до наукового обігу. Перспективним завданням для музикознавців є реконструкція незакінчених творів видатного українського композитора, який створив новий напрям у музиці ХХ ст.