"Сибiрський Лiствичник" в слов’янській писемностi - Тетяна Георгiївна Попова (Рукописна та книжкова спадщина України, 2021)
Мета роботи. Метою роботи є привернення уваги фахівців до рукописівпам’ятника слов’янської літератури XVII ст., відомого в науці як «Сибірський Ліствичник», автором якого, за традицією, прийнято вважати сибірського митрополита Філофея Лещинського. Методологія. Основним методом дослідження є лінгвотекстологічний метод аналізу рукописів. Крім того, в роботі застосовуються описовий тастатистичний методи аналізу матеріалу. Наукова новизна. У статті вперше висловлюється гіпотеза про те, що автором книги «Сибірський Ліствичник» може бути ченець, який жив наприкінці XVII ст. в одному з київських монастирів, оскільки найдавніші рукописи пам’ятника побутували в Києві. Наводиться систематизована уточнена інформація про корпус рукописів з текстом «Сибірського Ліствичника». До статті додається хронологічний список кодексів з текстом пам’ятника. Всього називається 32 рукописи з текстом «Сибірського Ліствичника». У цей список входять 4 книги,доля яких невідома, з метою можливого виявлення цих рукописів у майбутньому. З28 книг, що дійшли до теперішнього часу, половина (14 книг) зберігається в зібраннях Інституту рукопису Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського: взібраннях Києво-Печерської лаври (10), Софійського собору (2), Київської духовної академії (1) та Микільського монастиря (1). Крім того, рукописи з текстом «Сибірського Ліствичника» є в зібраннях Росії (5), Румунії (4), Греції (3), Литви (1), Білору-сі (1). Висновки. Необхідно провести ретельний комплексний історико-філологічний аналіз найдавніших київських рукописів з текстом «Сибірського Ліствичника».В результаті цього аналізу може підтвердитися висловлена в статті гіпотеза про створення книги в київському монастирі одним із ченців цього монастиря (можливо, виявиться й ім’я цього ченця). У цьому випадку може бути розвінчана усталена в науцідумка стосовно того, що автором твору був митрополит Філофей Лещинський. З іншого боку, необхідно ретельно досліджувати біографію Філофея Лещинського (київський період його життя). В результаті цього аналізу може підтвердитися гіпотезапро приналежність «Сибірського Ліствичника» митрополитові Філофею.