Уніатська церква Правобережної України кінця XVIII – початку XIX століття: історіографія проблеми - Лось В. Е. (Рукописна та книжкова спадщина України, 2007)
Одним із найактуальніших аспектів вивчення Уніатської Церкви Правобережної України кінця ХVІІI – початку ХІХ ст. є з’ясування ступеня дослідженості проблеми представниками історичноїнауки. Попри окремі вузькоаналітичні розвідки, на сьогодні немає грунтовного історіографічного дослідження зазначеної теми.У цілому історіографія проблеми передбачає аналіз концептуальних напрямів, які були характерні для того чи іншого хронологічного періоду. Їх специфіка значною мірою зумовлювалася як розвитком філософсько-методологічної бази історичних досліджень,так і політичною ситуацією в країні.