Особливості зберігання документів на традиційних носіях, що зазнали техногенного навантаження - Затока Л. П., Затока Л. П.; Остапенко А. А., Остапенко А. А. (Рукописна та книжкова спадщина України, 2020)
Мета роботи. Дослідження процесів старіння бібліотечних документів на різних видах паперу, що побували в надзвичайній ситуації, в порівнянні з документами, які не зазнали негативного техногенного навантаження. Методологія дослідження полягає в застосуванні інструментальних, математичних та прикладних методів, які дозволяють найбільш повно розкрити завдання та перспективи подальшого збереження документів на традиційних носіях, що зазнали негативного впливу навколишнього середовища. Наукова новизна роботи полягає в розширенні уявлень про особливості довгострокового зберігання документів на традиційних носіях, які побували в екстремальних умовах. Для експериментів як модельні зразки були обрані ті види паперу, які використовувалися в якості матеріальної основи переважної більшості документів, що зазнали найбільш екстремального техногенного навантаження – надмірного зволоження, заморожування та висушування. Це ганчір’яний папір XVII–XVIII ст., газетний папір серединиXX ст., папір друкарський No 1 середини XX ст. з певними фізико-хімічними та капілярно-гігроскопічними характеристиками. Експлуатаційні властивості всіх модельних зразків паперу визначали за показниками механічної міцності: міцність на злам під час багаторазових перегинів, руйнівнезусилля та міцність підчас розтягування, адже саме ці показники найбільш точно характеризують процеси природного старіння матеріалу. Висновки. Адресні рекомендації щодо категорій документів на традиційних носіях, які зазнали техногенного навантаження, залежать від виду паперу, ступеня та характеру впливу негативних чинників екстремальної ситуації. Актуальними є також способи захисту в аварійній ситуації палітурних матеріалів, адже оправа часто першою зазнає наслідків від її негативного впливу. Для позитивного вирішення завдання збереження документів на традиційних носіях, що зазнали техногенного навантаження, першочерговою залишається реалізація всіх можливих різновидів превентивної консервації як запоруки ефективної безпеки бібліотечних фондів.