Бібліографічна інформація і типологія: до постановки проблеми - Кульчицька Л. Я., Кульчицька Л. Я. (Рукописна та книжкова спадщина України, 2025)
Сучасні комунікаційні технології суттєво вплинули на розвиток бібліографічної інформації, яку можна розглядати і як складову інформаційної культури, і як науковий документ. Бібліографія є невід‘ємною складовою розвитку будь-якої галузі знань, однією з найбільш важливих частин наукової проблематики, що спирається на глибоке вивчення вже досягнутого рівня науки, бібліографознавство, книгознавство. На українському грунті бібліографічна інформація виступала найточнішим індикатором духовно-інтелектуальної розвиненості, зорієнтованості на українство. Редакції українських часописів другої половини ХІХ ст. самостійно формували бібліографічний інформаційний репертуар і, власне, українські часописи і періодичні видання чітко відобразили цей процес, що дає можливість зрозуміти закономірність розвитку бібліографії як галузі наукової й практичної діяльності, так і бібліографічного опису - важливого інструмента загальної характеристики документа.