Семен Ан-ський – письменник, етнограф, громадський діяч (за документами періоду Першої світової війни з архівів Києва та Москви) - Сергєєва І. А., Сергєєва І. А. (Рукописна та книжкова спадщина України, 2025)
Кінець 1914 р. і початок 1915 р. стали для Ан-ського чи не найдраматичнішим періодом його життя. Він змушений був достроково зупинити роботу етнографічної експедиції, так і не встигнувши завершити заплановані обстеження, перевезти, а фактично, евакуювати зібрані під час польових робіт матеріали в Київ і Петербург. Семен Ан-ський як співробітник Земського союзу і Єврейського Товариства допомоги жертвам війни працював у прифронтових областях Галичини, організовував допомогу постраждалим, допомагав євреям-біженцям і водночас щосили рятував від повного знищення пам’ятки єврейської культури, що знаходилися в зоні бойових дій. На тлі тотального руйнування традиційного єврейського світу порятунок залишків його культурної спадщини стає невідкладною національною задачею.