"Село” – перша українська суспільно-політична селянська газета - Ткаченко І. В., Ткаченко І. В. (Рукописна та книжкова спадщина України, 2025)
Перша розвідка, присвячена виданню “Села”, вийшла одразу по закінченні його публікації на сторінках газети “Рада” у 1911 р. Вона стала першою суспільно-політичною газетою для села українською мовою, основним завданням якої було дати українському селянину видання, яке було б доступним йому і за ціною, і за мовою викладу. Проте ідеологічне спрямування видання (хроніка українського життя початку ХХ ст., маловідомі прозові та поетичні твори, а також газета висвітлювала тогочасні проблеми українського життя) не могло не зустріти ворожу реакцію царської адміністрації, зусиллями якої “Село” змушене було припинити своє існування.