Освітня та видавнича діяльність Греко-католицької церкви (Правобережна Україна першої третини XIX ст.) - Лось В. Е., Лось В. Е. (Рукописна та книжкова спадщина України, 2025)
Освітня діяльність є невід’ємною складовою внутрішнього життя будь-якої церкви, без висвітлення якої неможливо повністю осягнути той вплив, який вона мала на суспільне життя в цілому і на життя пересічних віруючих зокрема. Особливо це стосується Греко-католицької церкви (ГКЦ). Увага дорадянської історіографії була найбільше сконцентрована на дослідженнях освітньої мережі василіанських шкіл. Сучасні дослідники, як українські, так і польські, не відкидаючи факт пропольської орієнтації василіанської освіти, відмічають і її позитивні наслідки: фактор зближення західної та східної культур, а також ідею духовної єдності всіх християн на Україні. Видавнича діяльність ГКЦ, попри складність її становища, розвивалася і зміцнюювала релігійну свідомість уніатського населення та впливаючи на його протидію. Слід відзначити, що з усіх видів пастирської діяльності ГКЦ саме духовна праця з парафіянами та видавнича справа досягли значного розквіту та принесли найбільші плоди в розвитку суспільно-релігійного життя уніатського населення.