Українська книжкова графіка 50–70-х років ХХ ст. - Белічко Н. Ю., Белічко Н. Ю. (Рукописна та книжкова спадщина України, 2025)
Від початку ХХ ст. книжкова графіка в Україні стає одним з провідних видів художньої творчості. Біля її витоків знаходились такі визначні особистості, як В. Кричевський, С. Налепинська-Бойчук, Г. Нарбут, І. Падалка, О. Сахновська, В. Седляр, А. Страхов. До останнього часу за усталеною традицією історію українського мистецтва поділяли на дожовтневу та радянську. Сплав різних художніх напрямів, творчих манер і стилістичних уподобань й створив передумови виникнення такого різнопланового (і за образотворенням, і за суто технічними засобами) розмаїття книжкових ілюстрацій. Творчість провідних майстрів старшого покоління 1950-1970-х років в українській книжковій графіці позначена високим професіоналізмом, що грунтувався на міцній академічній основі.